Laadpaal particulier
Wanneer de mogelijkheid er is om op eigen terrein uw elektrische voertuig te parkeren, is het aantrekkelijk om thuis een laadstation te installeren. Dit kan zijn doormiddel van een laadpaal of een wallbox.
Er komt nogal wat terminologie kijken bij het plaatsen van een laadpaal, maar het verschil tussen een wallbox en een laadpaal is gauw uitgelegd. Een laadpaal is een losse paal, een wallbox is een laadpunt dat aan de muur van uw huis wordt bevestigd. Verder verschillen de beide installaties niet van elkaar.
Bij de mogelijkheid om 3-fase te kunnen laden, laadt in ideale omstandigheden een auto drie keer zo snel op als 1-faseladen, maar alleen als uw auto het ook ondersteunt. Ondersteunt uw auto het niet, dan kun je hem prima op een 3-faseaansluiting plaatsen, maar dan gaat het opladen gewoon niet zo snel als bij een auto die het wel ondersteunt. Heeft u een 1-fase aansluiting op je huis, maar wilt u dit verzwaren, dan kan dat ook. U moet dit aanvragen bij de netbeheerder. Reken erop dat tussen de aanvraag en de uitvoering gemakkelijk drie maanden of meer kan zitten.
Een laadstation kopen en laten installeren is een behoorlijke investering. Maar de voordelen zullen op de lange termijn opwegen tegen de initiële kosten. Elektrisch rijden is namelijk sowieso al goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Door thuis je auto op te laden kun je de kosten nog verder naar beneden brengen.
Wij willen u graag helpen in de vele keuzes die er zijn, zoals wallbox of laadpaal, 1 fase of 3 fase en het laadvermogen wat bij het voertuig past.
Helaas is er voor particulieren geen subsidie voor het installeren van een laadstation. Wel zijn er andere mogelijkheden. Rijd u een elektrische auto van de zaak? In dit geval kunt u de thuis gemaakte laadkosten verrekenen met de werkgever.
Heeft u interesse in het installeren van een laadoplossing thuis? Vraag dan nu vrijblijvend advies aan!