Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK
GRATIS dakscan  

Veelgestelde Vragen

 

Waarom valt mijn omvormer (zonnepannelen) soms uit?

In wijken met veel zonnepanelen kan het voorkomen dat op zonnige dagen zonnepanelen tijdelijk uitschakelen. Dat komt omdat er op dat moment te veel stroom tegelijkertijd op het elektriciteitsnet komt, waardoor de spanning te hoog wordt.

Vanwege veiligheidsoverwegingen en om het net niet te overbelasten, zetten de omvormers zichzelf uit. Dat omvormers zo zijn ingesteld zijn, is landelijk afgesproken. De omvormers die wij gebruiken schakelen automatisch weer aan als de spanning is afgenomen.

Wat zijn de gevolgen voor mijn opbrengsten?
Wanneer je hebt gekozen voor zonnepanelen wil je natuurlijk genieten van een optimaal rendement en zoveel mogelijk stroom terug leveren aan het net. We snappen daarom dat het vervelend is als jouw zonnepanelen het even niet meer doen. Gelukkig gebeurt het gemiddeld gezien slechts 11 uur per jaar dat de spanning te hoog op loopt. Dat is minder dan 1% van het gemiddelde aantal zonuren in Nederland.

Hoe werkt de salderingsregeling?

De termen terug leveren en salderen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het verschillende begrippen. Wanneer je zonne-energie opwekt en deze stroom niet direct in huis gebruikt dan lever je terug aan het net: de terug levering. De salderingsregeling heeft te maken met de belastingen die je betaalt voor jouw stroomverbruik.

De prijs die je betaalt aan je energiemaatschappij voor 1 kWh stroomverbruik bestaat namelijk voor een deel uit belastingen. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe meer belasting je betaalt. Met het terug leveren van jouw zonne-energie kun je deze belastingschuld verminderen. Elke kWh aan zonne-energie die je terug levert aan het net wordt afgetrokken van de belastingschuld die je hebt opgebouwd. Na een jaar wordt de balans opgemaakt. Als je meer stroom hebt afgenomen dan dat je hebt terug geleverd, dan betaal je alleen over het verschil in belastingen. Als je terug levering gelijk is aan of groter is dan je afname, dan betaal je geen belastingen.

Op welke subsidies kan ik aanspraak maken?

Met ingang van 01-01-2023 heeft de belastingdienst hier de aantrekkelijke 0% BTW regeling voor ingevoerd. Dus alle dus zonnepanelen en alle werkzaamheden aan zonnepanelen bij een particulier hebben een tarief van 0% BTW.

Op de pagina zonnepanelen voor particulieren staat dit verder toegelicht

Moet het zonnesysteem worden uitgeschakeld bij onweer?

Bij onweer is het niet nodig om het zonnesysteem uit te schakelen. De omvormer is dubbel geïsoleerd en beveiligd tegen schade bij inslag. Het systeem op het dak is geaard en zal daarmee de bliksem afleiden naar de aarde.

Moet ik het zonnesysteem verzekeren?

Het zonnesysteem valt normaal gesproken onder de opstalverzekering. Meld de aanschaf van de zonnepanelen wel bij de verzekeringsmaatschappij om hen kenbaar te maken dat dit vanaf dan ook onder de dekking moet vallen. Als er aanvullende eisen worden gesteld vanuit de verzekering zullen ze u die dan ook mede delen.

Waarom geeft de uw digitale/slimme meter minder aan de omvormer?

De standen van de terug geleverde stroom die u op uw digitale/slimme meter in uw meterkast kunt aflezen zijn altijd lager dan de stand van het opgewekte vermogen op het display van de omvormer. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat de opgewekte energie, eerst in uw huis door actieve apparaten wordt verbruikt. Wat daarna overblijft gaat via de meter terug naar het net. Daarnaast heb je altijd te  maken met kabel verliezen tussen de omvormer en de meterkast.

 

Heeft u interesse in het installeren van een laadoplossing en/of zonnesysteem? Vraag dan nu vrijblijvend advies of een offerte aan!

Terug naar boven